Gyoza Teriyaki Don

SKŁADNIKI:

1 miseczka ryżu (250–300 g)

5 smażonych pierogów gyoza z kurczakiem

100 g (2 liście) kapusty pekińskiej pokrojonej w paseczki

50 g marchewki pokrojonej w słupki

1 łyżka oleju słonecznikowego

50 ml słodko-kwaśnego sosu śliwkowego*

INFORMACJA:

Co to jest DONBURI?

To tradycyjna japońska potrawa składająca się z ryżu podanego w miseczce wraz z pozostałymi składnikami. Nazwa dania kończy się zazwyczaj na – don.

PRZYGOTOWANIE:

1) Usmaż pierogi i odstaw je

2) Podsmaż przez 1 minutę marchewkę

3) Dodaj kapustę pekińską i smaż dalej

4) Gdy warzywa są miękkie, dodaj sos

5) Wymieszaj delikatnie z pierogami gyoza

6) Nałóż ryż do miseczki i podaj go z warzywami i pierogami