SKŁADNIKI:
1 miseczka ryżu (250–300 g)
5 smażonych pierogów gyoza z warzywami
1/2 awokado pokrojonego w kostkę
1/10 zielonego ogórka pokrojonego w bardzo drobną kostkę
1 g suszonych wodorostów (wakame) namoczonych w wodzie
INFORMACJA:
Co to jest WAKAME?
To jadalne suszone wodorosty często wykorzystywane w kuchni japońskiej. Należy namoczyć je w wodzie.
SOS:
2 łyżki sosu szczypiorkowo-czosnkowego
150 ml sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
Szczypta sproszkowanej pikantnej papryczki lub 1 łyżka pikantnego oleju sezamowego
PRZYGOTOWANIE:
1) Odciśnij delikatnie namoczone wodorosty i pokrój je
2) Wymieszaj w salaterce awokado, ogórka i wodorosty
3) Nałóż ryż do miseczki
4) Ułóż mieszankę awokado na środku, a pierogi rozłóż dookoła
5) Wymieszaj składniki sosu i podaj go osobno