Wegańska gyoza don

SKŁADNIKI:

1 miseczka ryżu (250–300 g)

5 smażonych pierogów gyoza z warzywami

1/2 awokado pokrojonego w kostkę

1/10 zielonego ogórka pokrojonego w bardzo drobną kostkę

1 g suszonych wodorostów (wakame) namoczonych w wodzie

INFORMACJA:

Co to jest WAKAME?

To jadalne suszone wodorosty często wykorzystywane w kuchni japońskiej. Należy namoczyć je w wodzie.

SOS:

2 łyżki sosu szczypiorkowo-czosnkowego

150 ml sosu sojowego

1 łyżka oleju sezamowego

Szczypta sproszkowanej pikantnej papryczki lub 1 łyżka pikantnego oleju sezamowego

PRZYGOTOWANIE:

1) Odciśnij delikatnie namoczone wodorosty i pokrój je

2) Wymieszaj w salaterce awokado, ogórka i wodorosty

3) Nałóż ryż do miseczki

4) Ułóż mieszankę awokado na środku, a pierogi rozłóż dookoła

5) Wymieszaj składniki sosu i podaj go osobno