O firmie

Ajinomoto Jawo Sp. z o.o została założona przez dwie spółki.

Japońską firmę Ajinomoto Frozen Foods, która jest częścią ogólnoświatowej korporacji Ajinomoto Group. Firma Ajinomoto Group specjalizuje się w produkcji artykułów spożywczych i farmaceutycznych, jej główną siedzibą jest Tokio. Została założona w 1909 roku i obecnie działa w 35 krajach na całym świecie zatrudniając ponad 34 tysiące pracowników w 123 zakładach. Jej produkty znane są w 130 krajach, a sprzedaż netto spółki kształtuje się na poziomie 11 miliardów dolarów.

Częstochowską spółkę Jawo założoną w 1992 roku, specjalizującą się na dużą skalę w ręcznej produkcji produktów mrożonych, m.in. pierogów, knedli, naleśników. W portfolio produktów firma ma kilkadziesiąt pozycji i wciąż pracuje nad nowościami. Wielokrotnie wyróżniana za swoje wyroby. Zatrudnia obecnie ok. 240 pracowników, a jej przychody ze sprzedaży w 2017 roku sięgnęły 41 milionów złotych. Wielkość produkcji to 450 ton mrożonek w skali miesiąca. Od kilku lat jest w czołówce producentów w udziałach rynkowych w kategorii produktów na bazie mąki i ziemniaków wg badań polskiego rynku spożywczego prowadzonych przez firmę Nielsen.

maj 2013

Ajinomoto Frozen Foods i Jawo sp. z o.o. podpisały umowę o współpracy

lipiec 2013

Jawo uruchamia specjalną linię produkcyjną i rozpoczyna produkcję gyozy. Japońskie pierogi z farszem drobiowo-warzywnym produkowane w częstochowskim zakładzie mają trafiać na rynek całej Unii Europejskiej – głównie do Francji, Wielkiej Brytanii i Niemiec, czyli tam, gdzie kuchnia japońska cieszy się dużym powodzeniem. Mimo trwającej współpracy produkcyjnej między firmami w międzyczasie zapada decyzja o otwarciu wspólnego przedsiębiorstwa, które będzie produkcyjną furtką dla japońskiej gyozy na całą UE. Bazując na aktualnym kontrakcie z Jawo, Ajinomoto Frozen Foods nie byłoby w stanie sprostać szybko rosnącemu zapotrzebowaniu na produkty kuchni japońskiej w Europie.

wrzesień 2014

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów zgodził się na stworzenie spółki przez obie firmy. UOKiK ze względu na rozmiar przedsięwzięcia musiał wyrazić zgodę na założenie spółki

październik 2014

Ajinomoto Frozen Foods i Jawo zawiązują w Polsce spółkę joint venture o nazwie Ajinomoto Jawo sp. z o.o.

kwiecień 2015

Uruchomienie nowego zakładu produkcyjnego w Częstochowie przy ulicy Bór, na początek z linią do produkcji pierogów. Wartość inwestycji wyniosła 8 mln. zł. Sprzedaż produkowanej w Jawo gyozy na rynek całej Unii Europejskiej jestobsługiwana przez Ajinomoto Foods Europe z siedzibą w Paryżu, natomiast dystrybutorem gyozy na rynek polski jest Jawo sp. z o.o..

czerwiec 2018

otwarcie II linii produkcyjnej gyozy